کیهان بررسی کرده است
چانهزنیهای فشرده رهبران روسیه و غرب بر سر مذاکره و آتشبس در اوکراین
سرویس خارجی-
چانهزنیهای فشردهای بین رهبران روسیه و غرب بر سر جنگ اوکراین در جریان است و دو طرف بر سر «اول آتشبس، بعد مذاکره» یا «مذاکره حین جنگ» بهشدت مشغولند.
جنگ اوکراین بعد از نابودی کل این کشور، کشتهشدن دهها هزار نفر و آوارگی میلیونها اوکراینی به نقطه حساس و سرنوشتسازی رسیده است و آمریکا و اروپا در یکسو و روسیه در طرف مقابل فشارهای شدیدی را برای به کرسی نشاندن ایدههای خود برای پایان جنگ شروع کردهاند. غرب به دنبال آتشبس 30روزه و سپس شروع مذاکرات هستند و این ایده را با چاشنی تهدید پیش میبرند اما روسیه، زیر بار نمیرود. روز شنبه نیز رهبران فرانسه، آلمان، لهستان، انگلیس که به کییف سفر کرده بودند، به همراه اوکراین با صدور بیانیه مشترکی خواستار «آتشبسی بدون قید و شرط» با روسیه از روز دوشنبه (امروز) شدند. سران اروپا و اوکراین با بیان اینکه «تعیین هرگونه شرطی برای آتشبس به معنای تلاش روسیه برای ادامه جنگ و تضعیف دموکراسی تلقی خواهد شد»، تهدید کردند که عدم پذیرش آتشبس، تحریمهای بیشتری را علیه روسیه به همراه خواهد داشت.
ابتکار پوتین
طرف روسی اما ضمن رد اولتیماتوم میگوید ابتکار تازهای را دارد که میتواند نوری در تاریکی محسوب شود. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه دیروز در گفتوگو با خبرنگاران گفت که قصد دارد با همتای ترکیهای خود، رجب طیب اردوغان، درباره برگزاری مذاکرات صلح با اوکراین در اسلامبول گفتوگو کند. پوتین این را هم گفت که: «گفتوگویی با رئیسجمهور ترکیه، آقای اردوغان، برنامهریزی شده است. میخواهم از او فرصتی برای برگزاری مذاکرات [با اوکراین] در ترکیه بخواهم. امیدوارم او تعهد خود را برای تسهیل صلح در اوکراین تأیید کند.» براساس گزارش رویترز، پوتین تاریخ پنجشنبه ۱۵ می(پنجشنبه 25 اردیبهشت) را مدنظر دارد. رئیسجمهور ترکیه نیز از این ابتکار عمل استقبال کرده است.
به گزارش ایسنا به نقل از ریانووستی، پوتین تاکید کرد که «پیشنهاد روسیه برای مذاکره مستقیم روی میز است. اکنون جنگ و عملیات نظامی در جریان است. و ما پیشنهاد میکنیم مذاکراتی را که نه از سوی ما، بلکه از سوی طرف مقابل متوقف شد، از سر بگیریم. این چه اشکالی دارد؟ کسانی که واقعاً خواهان صلحاند، نمیتوانند با این پیشنهاد مخالفت کنند. ما هرگز از گفتوگو با طرف اوکراینی سر باز نزدهایم. اجازه دهید یادآوری کنم که این ما نبودیم که در سال ۲۰۲۲ مذاکرات را متوقف کردیم. با وجود همهچیز، پیشنهاد میکنیم که مقامات کییف مذاکراتی را از سر بگیرند که خودشان در پایان سال ۲۰۲۲ قطع کردند.» پوتین همچنین اعلام کرد که «مسکو ممکن است پس از بررسی دقیق وقایع روزهای گذشته، تمدید آتشبس سهروزه روز پیروزی را در نظر بگیرد.» تمدید آتشبس 3روزه میتواند علامت مثبتی برای آمریکا و اروپا تعبیر شود که به دنبال آتشبس 30روزه بین کییف و مسکو هستند.
اول آتشبس
اظهارات مقامات اوکراینی هم نشان میدهد که زلنسکی پیش از مذاکره به دنبال برقراری آتشبس است. «نخستین گام واقعی برای پایان دادن به هر جنگی، آتشبس است»، این اظهارات را ولودیمیر زلنسکی در واکنش به اظهارات ولادیمیر پوتین بیان کرد که برای ازسرگیری مذاکرات مستقیم با اوکراین بدون هیچ پیششرطی اعلام آمادگی کرد. زلنسکی گفت که اینکه «روسها بالاخره شروع به بررسی پایان جنگ کردهاند، نشانه مثبتی است»؛ با این حال، بر پیشنهاد خود و شرکای غربیاش تاکید کرد.پیشنهاد اوکراین شامل توقف ۳۰روزه تمام درگیریهای زمینی، دریایی و هوائی است. زلنسکی بر اولویت آتشبس تاکید کرد و گفت که تنها در صورتی آماده مذاکره با روسیه است که مسکو با آتشبس کامل، پایدار و قابل اعتمادی که از فردا اجرائی شود، موافقت کند.رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که کییف انتظار دارد که روسیه از امروز(دوشنبه) آتشبس کامل و پایدار را تایید کند.
درخواست پاپ
رهبر کاتولیکهای جهان نیز در اولین سخنرانی خود خواستار صلح پایدار و راستین در اسرعوقت در جنگ اوکراین شد. به گزارش ایسنا، «پاپ لئو چهاردهم» روز یکشنبه مراسم خصوصی عشای ربانی را در نزدیکی آرامگاه «سنت پیتر» و پیش از ارائه اولین سخنرانی ظهر یکشنبه خود از بالکن کلیسای سنت پیتر برگزار کرد. خبرگزاری ریانووستی گزارش داد که پاپ لئو چهاردهم در اولین سخنانش خواستار صلحی راستین و پایدار در اوکراین در اسرعوقت شد. رهبر جدید کاتولیکهای جهان بیان کرد: امید آن است هرچه امکانپذیر است، انجام شود تا صلحی اصیل، راستین و پایدار
در اسرعوقت حاصل شود.او همچنین بر خواست خود در این جنگ مبنی بر آزادی تمامی زندانیان و بازگردانده شدن تمامی کودکان نزد خانوادههایشان تاکید کرد.